Ajánló

Vajon milyen matrac a jó alvás garanciája?

Vajon milyen matrac a jó alvás garanciája?

A válasz, mindenkinél más. A matrac vásárlás vagy csere előtt érdemes körbenézni a piacon és tájékozódni, hogy milyen matrac a számunkra legideálisabb. Természetesen nemcsak egy dimenzió mentén lehet elemezni egy matrac jellegzetességeit, mégis kijelenthető, hogy az egyik legfontosabb tulajdonsága a matracoknak a keménységük.

Matracot úgy érdemes vásárolni, hogy tudjuk 5-10 évig biztosan velünk marad, viszont ennyi idő után a matracok cserére szorulnak. Hiszen az elhasználódott matracon alszunk huzamosabb ideig, az több negatív élettani hatást is hozhat magával.

Elhalnak például az agysejtek. Számos tanulmány kimutatta, hogy ha naponta 4 óránál kevesebbet alszunk, akkor sok agysejtet veszítünk. Az agysejtekkel fordítottan arányos folyamat figyelhető meg a testsúlynál, hiszen a napi 5 óránál kevesebb alvás miatt a súly gyarapodhat. A többlet kilókkal hasonlóan alakul a vérnyomás is, amennyiben valaki kevesebbet alszik, mint napi 6 óra, a szisztolés vérnyomás 132-re emelkedik. A kialvatlanság növeli az étvágyat és szorongáshoz is vezethet. A kevés és rossz minőségű alvás továbbá növeli még a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Természetesen a rossz alvás nemcsak azt jelenti, hogy rövid ideig alszik valaki. Ugyanúgy problémás, ha az alvás rossz minőségű. Amikor pedig tartósan rosszul alszunk, akkor romolhatnak a reflexek, romlik a koncentrációs képesség és annak is nagyobb az esélye, hogy balesetet szenvedjünk.

A matrac időben elvégzett cseréje szavatolhatja, hogy ezek a problémák ne jelentkezzenek nálunk.

Az egyéni szinten eltérő matrac igények nagyban változnak például testsúlyunktól és pénztárcánk vastagságától is. Általánosságban elmondható, hogy minél nehezebb valaki, annál keményebb matrac javasolt az esti alvásokhoz. A matracokat csoportokra oszthatjuk még aszerint, hogy mivel töltik meg őket, rugós, hab vagy latex matracról is beszélhetünk. A rugós matrac kora lassan végzetesen leáldoz, és eközben a habmatrac már nemcsak prémium matrac, hanem egyre többeknek elérhető kellék a hálószobában. Nyilván a habmatracoknál számít az, hogy mennyi és milyen rétegek alkotják, hiszen például a jó szellőzés fontos, ezért számít, hogy a rétegek között legyen valamilyen nyitottabb anyag. A prémium matracok közül érdemes megnézni a Perfetto matrac és az Ocivo matrac modelleket is, hiszen a top kategória legjobbjai ezek a matracok.