Ajánló

Milyen franciaágy kerüljön a hálószobába?

Milyen franciaágy kerüljön a hálószobába?

A nyugodalmas és jó alvás egyik kulcsa a kényelmes és ergonomikus fekhely. Azontúl, hogy egy ilyen bútordarabot fontos, hogy a kellő odafigyeléssel válasszunk ki, nem elhanyagolható az sem, hogy milyen stílusú fekhely mellett kötelezzük el magunkat.

Természetesen minden fekhely legjobbika az ágy, így ha nem vagyunk hely szűkében és befér egy franciaágy a lakásba vagy a szobába, akkor mindenképp javasolt egy ilyen bútor mellett letenni a voksunkat. A franciaágy, ha például tölgyfa ágykeret a tartóváza több évtizedre biztosít majd alvóhelyet számunkra, így még spórolni sem igazán érdemes rajta. Természetesen a fa ágykeret mellett választhatunk az industriálra jellemző cső- vagy fémvázas keretet is, a lényeg ugyanaz, hogy a franciaágy tartószerkezete legyen stabil és több pontban tartsa az ágyat és a matracot. Ha nem fér be egy egész franciágy és egyébként nincs is rá szükségünk, akkor természetesen a hely optimális kihasználása miatt praktikus lehet egy egyszemélyes ágy tárolóval.

De mik is ma a legdivatosabb franciaágyak a piacon?

1. A hagyományos

A legtöbb hálószobába a 160×200 centiméteres franciaágyak kerülnek elhelyezésre. Ezeket szinte minden stílusban és árkategóriában elérhetjük, keressünk letisztult, minimalista fehéret vagy vintage tölgyszínűt. A franciaágy kiválasztásánál érdemes megnézni alaposan az anyagát, a gyakran használt furnérlemez ugyanis könnyen és gyorsan tönkremegy.

2. A boxspring

A boxspring vagy más néven kontinentális ágyak jellemzője, hogy rétegesen épülnek fel ezért maximális pihenést biztosítanak. Ezek az ágyak lábakon állnak, ezért egyrészt könnyebb alattuk takarítani másrészt hagyják szellőzni a matracot is. A kontinentális ágyaknál találkozhatunk tárolós változattal, melynél a tároló fedele tulajdonképpen az ágyrácsot helyettesíti, így egy sokkal masszívabb kialakítású ágyról beszélhetünk, fontos lehet ez párok vagy nagyobb tömegű egyének esetében. A boxspring ággyal mindenképpen egy kis luxust tudunk becsempészni a hálószobába.

3. A kárpitozott

A kárpitozott ágyak magas fekvőfelülettel rendelkeznek és extravagáns megjelenést biztosítanak a hálószobának. A kárpitozott ágyak egyébként könnyen tisztíthatóak és kárpittól függően a legtöbb stílusú hálószobába beilleszthetőek. Többfélét találhatunk belőlük, az egészen alacsony árkategóriától kezdve a luxus kárpitozott ágyakig minden elérhető, a választásunknak leginkább a pénztárcánk és az ízlésünk szab határt.