Ajánló

Mi a fotel legideálisabb helye a nappaliban?

Mi a fotel legideálisabb helye a nappaliban?

A fotel helye a nappaliban leginkább attól függ, hogy milyen szerepet szánunk a szobának, és mi az a legfőbb funkció, amire használni szeretnénk a nappalit. Hiszen ha elsősorban hosszú társalgásoknak és baráti összejöveteleknek adna teret a nappalink, akkor az elrendezést érdemes kör alakban kialakítani az ülőgarnitúra és a fotel használatával, azért hogy a majdani vendégek jól rálássanak egymásra és senki se érezze kívülállóként magát a társalgás közben. Ellenben, ha a nappalit leginkább tévénézésre használjuk majd, akkor a központi elem a TV lesz, amit úgy kell elhelyezni, hogy mindenki könnyedén rálásson. Javasolni szokták a fali konzolt vagy a kisebb helyeken hasznos tároló-tévéállvány is okos megoldás lehet a TV tartására.

Miután definiáltuk, hogy milyen funkciót szeretnénk adni a nappalinak, azután jöhet a berendezés. Ahelyett, hogy egyből nekiugranánk a bútorok pakolásának érdemes méretarányosan megtervezni mi hova kerüljön. Fontos szem előtt tartani, hogy a kanapé, a fotel és a többi nagyobb bútordarab ne egy kupacba kerüljön a szobába, hiszen így a végeredmény asszimetrikus lesz és kényelmetlen érzetet kelthet. A bútordarabok válogatásánál át kell gondolni, hogy a hagyományos és legnépszerűbb fotel mellett, vagy helyett vannak-e izgalmasabb megoldások, amikkel feldobnánk a nappalinkat, ilyen lehet például egy hintaszék, masszázsfotel esetleg a kisebb lakásokban pragmatius választás lehet egy kihúzható fotelágy is.

A megfelelő fotel és kanapé kiválasztásán túl figyelni kell még a megfelelő méretű dohányzóasztal és kisasztal méretére is. Érdemes a fotelhez igazítani az említett kiegészítők kiválasztását, dohányzóasztalból például alacsonyabb a javasolt, mint a fotel ülésmagassága, és ideális hossza az ülőalkalmatosság hosszának a fele vagy maximum kétharmada.

Végül pedig, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen fő funkciót adnánk a nappalinknak, hogyan érnénk el a legnagyobb egyensúlyt a bútorokkal, érdemes még átgondolni, hogy a kiválasztásra kerülő bútorokkal kapcsolatban milyen igényeink vannak. Fotelek esetében például gondoljuk végig, hogy milyen magasságú háttámlát szeretnénk, szükség van-e karfára, végül mi lehet számunkra a tökéletes anyag- és színválasztás.