Ajánló

A pihenés titka a jól megválasztott matrac

A pihenés titka a jól megválasztott matrac

Az elmúlt időszak tele volt ismeretlen nehézségekkel, véget nem érő pandémia, újabb és újabb hullámok, emelkedő árak és növekvő munkanélküliség. Amikor a külső tényezők ilyen megpróbáltatásoknak teszik ki a szervezetet, akkor fontos a kiegyensúlyozott pihenés. Főleg úgy, hogy életünk harmadát alvással töltjük. Ezért nélkülözhetetlen az elegendő mennyiségű és a jó minőségű alvás. A nyugodt, minőségi alvás hozzájárul a kiegyensúlyozott életvitelhez, egy-egy átbulizott éjszaka vagy a késői fekvés nem teszi tönkre a bioritmust, viszont a hosszútávú rossz alvás tartós élettani károkat okozhat.

A tökéletes pihenés egyik kulcsa az okosan berendezett hálószoba. A jól megválasztott bútorok elengedhetetlenek a jó esti alváshoz. A legelterjedtebb ágy egyértelműen a franciaágy. A franciaágy állhat külön ágykeretből és matracból, de lehet kárpítozott is, amit heverőnek is szokás hívni. A méreteket tekintve az egyedi gyártású ágytól eltekintve négy standard mérettel lehet találkozni a piacon:

  • 140×200 cm
  • 160×200 cm
  • 180×200 cm
  • 200×200 cm

A franciaágy nem kizárólag a keretből és a matracból állhat, ha olyan franciaágyat választunk, ami ágyneműtartóval is rendelkezik, akkor a pihenés mellett hasznos tárolókapacitást is nyerünk. A nagyobb ágyak ágyneműtartói nemcsak a párnák és paplanok rejtekhelyei lehetnek, hanem a szezonon kívüli ruhákat is lehet ott tárolni.

A jó éjszakai pihenéshez fontos a jól megválasztott matrac. A legkedvezőbb árú matracok közé a rugós matracok tartoznak, bár ezek használatát ajánlatos csak a vendégvárásra korlátozni, mindennapos használatra nem a legoptimálisabbak.

A modernebb matracok közé tartozik a memóriahabos matrac, ami felveszi a test formáját, elnyeli annak súlyát, így tehermentesítve ízületeinket. A latex matrac habbal töltött és jobban lélegzik, mint memóriahabos társai. A kókuszmatrac a biomatracok közé tartozik, kizárólag természetes összetevőkből készül, kemény, jól lélegzőmatrac.

A kényelmes franciaágyak helyett sajnos sokan döntenek úgy, hogy a kanapé lesz a választott éjszakai fekhelyük. A nappaliba való kanapék tartós fekhelyként való használata rendkívül ártalmas a gerincnek és a nyaknak is.

A test és a gerinc védelme érdekében érdemes tehát egy jó minőségű ágykeretbe és matracba befektetni.