Ajánló

A könyvespolc rendezés művészete – praktikus tippek a tökéletes elrendezéshez

Könyvespolc rendezés ötletek

A könyvek szerelmesei számára a könyvespolc nem csupán egy tárolóhely, ahol kedvenc könyveiket tárolhatják. A nagy gonddal kiválasztott könyvespolcok rendben tartása azonban nem mindig egyszerű feladat. Itt az ideje, hogy rendet tegyünk a könyvek között! Íme pár praktikus ötlet és tipp, amivel a könyvespolc rendezés gyerekjáték lesz.

Könyvespolc rendezés tippek

Mielőtt belekezdünk a pakolásba, szánjunk egy kis időt a tervezésre. Gondolkodjunk el azon, hogy milyen stílusú elrendezést szeretnénk. Lehet ez klasszikus, modern, eklektikus, vagy akár tematikus is. Döntsd el, hogy milyen színeket és anyagokat szeretnél használni a polcokon. A következő lépés a polcok teljes kiürítése. Ez lehetőséget ad arra, hogy megszabaduljunk a felesleges holmiktól, a régi, sérült könyvektől, és átnézzük a gyűjteményünket. A feleslegessé vált könyveket el is ajándékozhatjuk családtagoknak vagy rászorulóknak.

A könyvek rendezésének többféle módja is van. Választhatunk a következők közül:

 • Szerző szerint
  Ez a legegyszerűbb és leggyakoribb rendezési mód. Ha sok könyved van, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy megtaláld, amit keresel.
Szerző szerinti könyvespolc rendezés
 • Műfaj szerint
  Ha szereted azonos témájú könyveket együtt látni, ez a tökéletes rendezési mód. Különböző kategóriákba sorolhatod a könyveket, mint pl. szépirodalom, sci-fi, történelem, művészet stb. Ezen belül is rendezhetjük szerző szerint kedvenc könyveinket, így még könnyebb lesz megtalálni azt, amit éppen keresel.
 • Szín szerint
  Ha szereted a színeket, rendezheted a könyveket a borítójuk színe alapján. Ez egy vidám és vibráló megjelenést kölcsönözhet a könyvespolcnak, sőt az egész szobának is. Ebben a rendezési elvben az egyetlen nehézség csupán annyi, hogy a könyv gerinc színét kell megjegyezned ahhoz, hogy megtaláld a könyvet, amit éppen keresel.
 • Méret szerint
  Ha zavar, hogy különböző méretű könyvek állnak egymás mellett a polcon akkor rendezheted őket méret szerint is. Igaz így keveredni fognak a műfajok, a színek és a szerzők, mégis egy egységes esztétikus kinézetet kapsz.
Méret szerinti könyvespolc rendezés
 • ABC szerint
  Itt azt kell először eldönteni, hogy szerző vagy cím szerint szeretnéd ABC sorrendbe rendezni a könyveket. Itt elsősorban nem az esztétikai megjelenésen van a hangsúly, hiszen ebben az esetben különböző méretű és színű könyvek kerülnek egymás mellé. Ha ez így túl átláthatatlan számukra akkor rendezzük előbb tematika és azon belül ABC sorrendbe a könyveket.
 • Fekete-fehér
  Egészen újfajta rendezési elv ez és igazán különleges megoldás. A fekete és világos borítású könyveket gerinccel kifelé, a többit pedig gerinccel a fal felé forgatjuk, ezzel azt a hatást érjük el mintha csak fekete-fehér könyvek sorakoznának a polcunkon. Bármennyire is jól mutat ez a fajta rendezési elv, a keresett könyvet megtalálni így bizony elég nehéz.
 • Kedvencek szerint
  Ebben az esetben a könnyen elérhető helyre tegyük a kedvenc könyveinket, a ritkán olvasottakat pedig a könyvespolc aljára vagy tetejére.

De természetesen kombinálhatsz különböző méretű és színű könyveket, hogy ne legyen monoton a polc. Helyezz el könyvespolc dekorációt: dísztárgyakat, növényeket vagy fényképeket a polcokra, hogy feldobja a hangulatot. Használj polcrendszerezőket, dobozokat vagy kosarakat a kisebb tárgyak tárolására. Valamint rendszeresen portalanítsd a könyveket, hogy ne porosodjanak be kedvenc példányaid.

A fenti könyvespolc rendezési ötletek csak néhány a legnépszerűbbek közül. Kísérletezz bátran, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet! Természetesen nemcsak a könyvespolcon tárolhatunk könyveket, hiszen az igazi könyvrajongó a lakás minden pontján tart legalább egy könyvet.